PAX_gevaarlijke_namen_header2

Leren over de genocide in Srebrenica

PAX

Waarom leren Nederlandse jongeren wél iets over een volkerenmoord die bijna 80 jaar geleden plaatsvond, maar wordt een Europese genocide die nog geen 30 jaar oud is vaak overgeslagen? Vredesorganisatie PAX wil hier verandering in brengen. Daarom ontwikkelden ze een educatieprogramma over de genocide in Srebrenica. Het digitale lesmateriaal dat Hallo Mondo heeft ontworpen, is uitermate geschikt voor online lessen.

PAX_gevaarlijke_namen_mockup1

De uitdaging

De val van Srebrenica is een delicaat ontwerp en wordt door verschillende mensen zeer uiteenlopend ervaren. Vredesorganisatie PAX wil nadrukkelijk geen ‘kant kiezen’ in het lesmateriaal en ruimte laten voor alle perspectieven. Daarom heeft Hallo Mondo bij de ontwikkeling van de projectstijl gekozen voor een ‘neutraal’ ontwerp.

PAX_gevaarlijke_namen_hoogtelijnen

De grafische oplossing

Hallo Mondo koos voor een neutrale en subtiele grafische basis met hoogtelijnen van de regio rondom Srebrenica. De lijnen vormen de locatie waar de geschiedenis (deels) heeft plaatsgevonden. Tegelijkertijd zijn ze een metafoor voor de vele verhaallijnen en verschillende perspectieven op de oorlog in voormalig Joegoslavië.

PAX_gevaarlijke_namen_headings

De titels van de lessen zijn – net als de geschiedenis – niet rechtlijnig en ook enigszins vertroebeld vormgegeven

PAX_gevaarlijke_namen_digitaal

Online lesgeven

In de onzekere tijden rondom Covid-19 vonden veel lessen online plaats. Hallo Mondo hield hier rekening mee in de uitwerking van het lesmateriaal. Oefeningen kunnen worden geprint, maar ook digitaal worden uitgevoerd door het gebruik van interactieve pdf’s.

PAX_gevaarlijke_namen_laptop

De afwisselende vormgeving sluit aan bij de doelgroep 'bovenbouw'

PAX_gevaarlijke_namen_structuur

Door alle lesonderdelen duidelijk te benoemen, is het materiaal overzichtelijk en gestructureerd

Theatervoorstelling Gevaarlijke Namen

Het lesmateriaal sluit aan bij de theatervoorstelling Gevaarlijke Namen. Hierin vertellen twee overlevenden, Alma Mustafić en Ray Braat, elk vanuit hun eigen perspectief wat ze hebben meegemaakt. Alma was 10 toen de Serviërs Srebrenica aanvielen en 14 toen haar vader werd vermoord. Ray was militair bij Dutchbat, de VN-eenheid die haar stad moest beschermen. Hij was 19 toen hij de mannen van de vrouwen scheidden, waarna de mannen werden vermoord.

Volgende

HM_Debat_VMBO_logo_opener

Stichting Nederlands Debat Instituut

Debatteren toegankelijk maken voor elk niveau

Bekijk