UG23_header_2

Upcycling van tweedehands textiel

Eigen project / Uit Gaasterland

Elk jaar worden er nieuwe kledingstukken en andere textielproducten geproduceerd. Die productie heeft een flinke impact op het milieu. Hallo Mondo is daarom een groot voorstander van tweedehands textiel. Om lokaal tweedehands textielgebruik aantrekkelijker te maken, is Hallo Mondo een pilot-project gestart in de regio Gaasterland. Met handgemaakte stempels en zeefdruk wordt tweedehands textiel bedrukt met regionale illustraties. Op die manier wordt de textiel geupcycled om zo ‘nieuwe’ producten met waarde te creëren.

HM_uitgaasterland_opener5

Het bedrukte
product kan tweedehands textiel zijn of een 'nieuw' product van resttextiel

Regionaal project

Gaasterland is een regio in Zuid-West Friesland. De textielproducten worden bedrukt met Gaasterlandse cultuur- of natuurelementen. Dit gebeurt door middel van handgemaakte stempels en zeefdruk. Vervolgens worden de producten in de regio aangeboden. Zo wordt door middel van upcyling een ‘nieuw’ product van waarde gecreëerd. Daarnaast worden de regionale verhalen onder de aandacht gebracht.

 

IMG_7553

Druktechnieken

Om de illustraties op de textiel te krijgen zijn twee technieken gebruikt; zeefdruk en block printing. Bij block printing druk je met stempels. Het is de vroegste, eenvoudigste en langzaamste van alle methoden voor het bedrukken van textiel. De stempels worden met de hand gemaakt. Handmatig block printing is een langzaam proces.

IMG_7589
HM_uitgaasterland_opener4

Verhalen uit de regio

Op de textielproducten vind je bekende en minder bekende verhalen uit de regio Gaasterland. Deze verhalen vormen de basis voor de illustraties op de textielproducten. Deze verhalen zorgen voor een meerwaarde. Iedereen die een product koopt, ontvangt een factsheet met het verhaal achter de print.

blad+losse-eikels

Regionaal verhaal over de eikenbossen

Een van de verhalen gaat over ‘eikenhakhout’ en ‘eekschillers’. Wie rondkijkt in de Gaasterlandse bossen, ziet dat deze vol staan met eikenbomen. Dat komt doordat dit vroeger productiebossen waren. Ben je benieuwd naar het hele verhaal? Bekijk hier de factsheet.

IMG_9085
DSC03122
IMG_7652 copy 2

Regionaal verhaal over het IJsselmeer

Het tweede verhaal gaat over de verandering van de Zuiderzee naar IJsselmeer. Dit had grote gevolgen voor het kleinste haventje van Europa; het idyllische Laaxum aan de Gaasterlandse kust. Ben je benieuwd naar dit verhaal? Bekijk hier de factsheet.

DSC03038
IMG_7706
haas-uit-gaasterland

Regionaal verhaal over het wapen van Gaasterland

Het derde verhaal gaat over het wapen van Gaasterland en twee bedreigde diersoorten. Benieuwd? Bekijk hier de factsheet.

IMG_8750

De producten worden aangeboden op markten en in regionale winkels

DSC03227-tafelkleed
IMG_9089
IMG_8221

Doordat er gewerkt wordt met tweedehands textiel, is het aanbod van producten afhankelijk van het lokale textiel aanbod

HM_uitgaasterland_branding

Branding van de tweedehands producten

De tweedehands producten zijn vaak voorzien van een merklabel van de originele maker. Dit levert soms verwarring op. Want hoe kan men zien dat het niet ‘gewoon een rompertje van de HEMA’ is? Om verwarring te voorkomen bij het winkelend publiek, is aan elk product ook een merkje van Uit Gaasterland toegevoegd. Aan alle producten zit een hangtag. En waar mogelijk is er een textielstempel met het logo toegevoegd. Ook krijgt iedere koper een factsheet met het maakproces mee. Die verklaard waarom er óók HEMA of een ander merklabel op sommige producten staat.

Meer informatie

Wil je meer weten over dit project? Op de website uitgaasterland.nl kan je meer lezen en bekijken.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door

Volgende

FV22_campagnebeeld_NL(zondertekst)

Fossielvrij

Duurzaam vliegen bestaat niet

Bekijk